top of page

Lasagne van bloembollen

Oktober en november zijn perfect voor het planten van bollen en struiken. Als je volgend jaar meer vlinders en bijen in je tuin wilt zien, koop dan biologisch geteelde bollen en planten. Deze bevatten geen schadelijke bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor het bodemleven en insecten. Veel biologische kwekers sluiten na oktober tot de lente, dus het is slim om snel inheemse biologische planten te kopen.Bollen kunnen de komende maanden besteld worden, dus daar is meer tijd voor. Een extra duurzaam voordeel is dat de meeste van deze bollen jaar na jaar terugkomen.
Een leuk idee is om bloembollen in potten te planten in laagjes, net zoals lasagne in de keuken. Elke soort bloembol heeft zo zijn eigen bloeiperiode. Bij deze manier van aanplanten heb je maandenlang plezier van verschillende soorten bloemen in éénzelfde pot of plantenbak. En het recept is heel simpel!

Lasagnebeplanting of etagebeplanting zijn methoden om bloembollen in een pot of zelfs in de tuin, te planten op een manier die meerdere lagen of etages creëert. Dit zorgt voor een prachtig en langdurig bloeiend arrangement waar u van februari tot en met juli van kunt genieten en dat jaarlijks.


Bij lasagne beplanting leg je de laatst bloeiende soort onderaan in de pot en de vroegst bloeiende soort bovenaan. Maak dus in dat opzicht de juiste keuze van bloembollen. Vroeg bloeiende soorten zijn bijvoorbeeld heel wat soorten krokussen in verschillende kleuren, Narcissus February Gold, Narcissus Paperwhite, Iris Harmony, sneeuwklokjes (Galanthus) en winterakoniet (Eranthis cilicica). Deze soorten bloeien van februari tot maart. In een volgende laag kan je een keuze maken tussen verschillende narcissen. Narcissen heb je in vrolijke gele, witte en oranje tinten en springen meteen in het oog. Ook hyacinten, sterhyacint (Scilla siberica), druifjes (Muscari) en Anemonen passen in deze laag. Ze bloeien van maart tot april. In de onderste laag leg je de bloembollen die in april tot mei bloeien. In deze periode zullen vooral tulpen hun pracht uitstralen.


Deze lasagne kan jij prima bereiden met biologische bloembollen en biologische potaarde.


Wil jij hierover meer weten? mail me!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page